Alex Murdaugh lufton për të mbajtur provat e spërkatjes së gjakut jashtë gjyqit për vrasje


Ndërsa gjyqi i shumëpritur i ish-avokatit të Karolinës së Jugut, Alex Murdaugh filloi të hënën, avokatët e tij i bënë një lutje përfundimtare gjykatësit: Mos lejoni që prokuroria të flasë për “përçarje gjaku” në këtë rast.

Mocioni i mbrojtjes, i paraqitur pak para se avokati i turpëruar 54-vjeçar të hynte në gjykatën e qarkut Colleton për ditën e parë të përzgjedhjes së jurisë, kërkon të ndalojë shefin e qarkut Orangeburg, Kenneth Lee Kinsey, të mos flasë për “spërkatje gjaku në një bluzë të bardhë”. Murdaugh veshi natën kur gruaja dhe djali i tij u vranë” në qershor 2021.

Ekipi i Murdaugh argumenton se Kinsey nuk duhet të dëshmojë sepse ai pranoi në raportin e tij se ai nuk mund të komentonte nëse kishte spërkatje gjaku në këmishë pasi veshja ishte shkatërruar nga testet mjeko-ligjore. Mocioni u depozitua disa ditë pas një kërkese tjetër mbrojtëse për të ndaluar dëshminë e Tom Bevel, një ish oficeri policie në Oklahoma që drejton një kompani të vetë-përshkruar të edukimit mjeko-ligjor dhe arriti në përfundimin se “më shumë se 100 njolla janë në përputhje me spërkatjen në pjesën e përparme të T -këmisha. .

Ekipi i Murdaugh ishte i ashpër në kritikat e tij, duke argumentuar se mendimi i Bevel për këmishën e Murdaugh bazohet në një eksperiment “panair shkencor në shtëpi” që u krye në “garazhin, kuzhinën ose kudo tjetër”.

Fakti që avokatët e Murdaugh po përpiqen të përjashtojnë dëshmitë e dy ekspertëve që do të flasin për atë që duket të jetë një nga provat fizike më të rëndësishme të prokurorisë nuk është befasuese – veçanërisht pasi disa ekspertë ligjorë i thanë Daily Beast se analiza e spërkatjes së gjakut shihet nga shumë si shkencë subjektive.

“Unë mendoj se kur bëhet fjalë për këtë lloj prove, është më shumë opinion sesa shkencë, por përdor parime shkencore dhe ka përparësi, kështu që do të pranohet,” Jose Baez, një avokat që ka përfaqësuar Harvey Weinstein dhe Casey Anthony. tha. “Nëse prokuroria jep opinione të rreme, është më shumë çështje marrëzi se sa shkencë e pakuptimtë”.

Prokurorët pretendojnë se Murdaugh vrau gruan e tij Maggie dhe djalin e tij Paul në qershor 2021

në një përpjekje të qëllimshme për të devijuar vëmendjen nga një skemë shumëvjeçare për të mashtruar miliona klientë të tij dhe firmë ligjore për të mbajtur gjallë “personën e tij fantazi të pasurisë, respektit dhe famë”. Përveç gjyqit të vrasjes, Murdaugh përballet veçmas me dhjetëra akuza financiare dhe pretendime se ai u përpoq të organizonte vrasjen e tij në një mashtrim të shtrembëruar të sigurimit.

Alex Murdaugh, majtas, ulet në Gjykatën e Qarkut Colleton me avokatët Dick Harpootlian dhe Jim Griffin në një seancë dëgjimore në dhjetor.

Tracy Glantz/Shteti nëpërmjet Getty

Mocioni i së hënës përfshinte gjithashtu disa bashkëngjitje që detajojnë se si vdiqën Maggie dhe Paul Murdaugh. Raportet nga eksperti i vendit të krimit dolën në përfundimin se 22-vjeçari Paul po qëndronte në dhomën e ushqyerjes së qenve kur u qëllua në gjoks dhe kokë, duke u penguar përpara përpara se të qëllohej për herë të dytë në kokë. Megjithatë, nëna e tij 52-vjeçare ka pësuar pesë plagë me armë zjarri, duke përfshirë një plagë vdekjeprurëse me armë zjarri në kokë.

Në bazë të modeleve të gëzhojës së plumbave dhe analizave të tjera, eksperti i vendit të krimit arriti në përfundimin se Megi dhe sulmuesi po lëviznin kur u qëlluan. Eksperti shtoi se Maggie ishte qëlluar gjashtë herë.

Murdaugh është deklaruar i pafajshëm për dy akuza për vrasje dhe dy akuza për posedim të një arme ndërsa ka kryer një sulm të rëndë lidhur me vrasjen e dyfishtë. Gjyqi i tij filloi të hënën, ku dhjetëra gazetarë zbritën në Karolinën e Jugut për një gjyq që pritet të zgjasë disa javë.

Mbrojtja ka mbajtur prej kohësh pafajësinë e saj, duke pretenduar se prokurorët nuk kanë prova për të vërtetuar se Murdaugh – i cili pretendon se ishte me babain e tij të sëmurë në atë kohë – vrau gruan dhe djalin e tij.

Në një përpjekje për të hapur vrima në çështjen e prokurorisë, avokatët mbrojtës i janë lutur gjyqtarit Clifton Newman prej muajsh që të heqë analizën e spërkatjes së gjakut nga gjyqi. perceptimi publik i rastit dhe mbledhja e rezultateve kontradiktore në analizën e bluzave.

Mocioni përfundimtar thotë se Kinsey arriti në përfundimin se ai nuk mund të komentonte nëse njollat ​​e gjakut ishin “në përputhje me zjarrin e kundërt nga një e shtënë me armë” pas shqyrtimit të raportit dhe analizës së Bevel. Rezultatet e testit HemaTrace të Divizionit të Zbatimit të Karolinës së Jugut, shtoi mocioni, “konfirmuan se njollat ​​nuk janë gjak njeriu”.

“SLED e ndaloi zotin Bevel për pretendimin se bluza është e njollosur me spërkatje gjaku me shpejtësi të lartë që mund të kishte ardhur vetëm nga të qenit pranë tyre në kohën e vrasjes së tyre,” thuhet në mocion. “Ai e bëri këtë edhe pse shteti e dinte më 10 gusht 2021 – gati gjashtë javë përpara se të kontaktonte për herë të parë me z. i pranishëm.”

Mbrojtja shtoi se këmisha thuhet se u shkatërrua në korrik 2021 pas një “aplikimi të panevojshëm të një njolle kimike oksiduese” të përdorur për të zbuluar njollat ​​e gjakut. Gjyqi ndryshoi këmishën në blu të purpurt, duke e bërë të pamundur për mbrojtjen që të lejonte ekspertët e tyre të shqyrtonin provat.

Avokatët mbrojtës pretendojnë se gjaku ishte derdhur në duart dhe rrobat e Murdaugh atë natë ndërsa ai “kontrollonte furishëm [his family] për shenja jete” pasi i gjeti në vendin e krimit. Në një dosje të mëparshme, mbrojtja madje vuri në dukje se Kinsey “nuk ishte i gatshëm të thoshte se kishte spërkatje gjaku në bluzë”.

“Pa një mendim nëse njollat ​​janë ‘njolla gjaku’ ose nëse njollat ​​’përputhen me spërkatjen e pasme nga një goditje me armë’, çdo dëshmi eksperti që ai do të jepte mbi njollat ​​nuk do ta ndihmonte vlerësuesin e fakteve; dhe për këtë arsye këshilla të tilla të ekspertëve duhet të përjashtohen sepse do të ngatërrojnë dhe mashtrojnë padrejtësisht jurinë”, thuhet në mocion.

Michel Huff, një avokat i mbrojtjes penale në Kaliforni dhe ish-oficer policie që nuk është përfshirë në çështjen Murdaugh, tha se ai ka gjetur gjatë karrierës së tij se “efektshmëria e spërkatjes së gjakut është nën debat”.

“Për shkak se gjaku sillet sipas disa parimeve shkencore, analistët e trajnuar të modelit të njollave të gjakut mund të ekzaminojnë testin e gjakut të lënë pas dhe të nxjerrin përfundime se si gjaku mund të jetë derdhur”, tha Huff për Daily Beast. “Nga ajo që duket të jetë një shpërndarje e rastësishme e njollave të gjakut në një skenë krimi, analistët mund t’i kategorizojnë njollat ​​duke mbledhur informacion nga modelet e spërkatjes, transferimet, zbrazëtitë dhe shënuesit e tjerë që ndihmojnë hetuesit të rikrijojnë sekuencën e ngjarjeve që kanë ndodhur pas gjakderdhjes. ”

“Kjo formë e provave fizike kërkon që analisti të njohë dhe interpretojë modelet për të përcaktuar se si janë bërë ato modele,” shtoi ai. “E rëndësishmja, analiza e modelit të gjakut ka kufizime, duke përfshirë keqinterpretimin ose mbiinterpretimin e modeleve të gjakut.”

Thënë kështu, Huff shtoi se argumenti i mbrojtjes se Kinsley nuk duhet të dëshmojë, sepse ai nuk mund të komentojë nëse njollat ​​e gjakut ishin “në përputhje me spërkatjen me armë zjarri” nuk do të thotë se Murdaugh është i pafajshëm.

“Kjo është larg nga prova përfundimtare ose e drejtpërdrejtë e fajit të Alex Murdaugh,” shtoi ai.

Baez tha se nuk është për t’u habitur që prokuroria dëshiron të përdorë analizën e modelit të gjakut, pasi praktika “ka qenë e pranishme prej vitesh dhe përdoret në disa nga gjyqet më të profilit të lartë të kohës sonë”.

“Do të jetë një betejë e vështirë për mbrojtjen mbi pranueshmërinë, por si gjithë shkenca mjeko-ligjore, do të varet nga cilësia e ekspertit”, tha ai. “Jo të gjithë ekspertët janë krijuar të barabartë. Disave u mungojnë gjërat, disave e shtrijnë të vërtetën, por kur zbatohet siç duhet, prova e modelit të gjakut përdor matematikën dhe fizikën e vendosur.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *