Peet’s Coffee Stores në Kaliforni po bashkëpunojnë me ndihmën e Starbucks Baristas


Punonjësit në dy lokacionet e Peet’s Coffee në Davis, Kaliforni, kanë aplikuar për t’u bashkuar me një sindikatë – të frymëzuar nga përpjekjet e sindikatës në dyqanet Starbucks në të gjithë vendin. Të dy dyqanet depozituan peticion në Bordin Kombëtar të Marrëdhënieve të Punës të hënën.

“Ne pritet të shtyjmë vazhdimisht kufijtë tanë,” thotë Alyx Land, një punonjëse pro sindikatës në dyqanin North Davis, e cila ka punuar në Peet’s për pesë vjet. “Unë dua që unë dhe kolegët e mi të jemi në gjendje ta bëjmë punën tonë në mënyrë të qëndrueshme, pa u djegur, pa u sëmurë vazhdimisht.”

Kushtet në Peet’s janë përkeqësuar që nga pandemia, thonë punëtorët e intervistuar nga The Daily Beast. Ata përmendin personelin e zhveshur, oraret e paqëndrueshme të punës, pagat e ulëta dhe dëshirën për një demokraci më të madhe në vendin e punës si çështjet kryesore pas përpjekjeve të sindikatave.

Në korrik, Land kontaktoi me email me Starbucks Workers United, grupi që koordinon përpjekjet e sindikatave në më shumë se 260 lokacione Starbucks në të gjithë vendin, duke përshkruar problemet në dyqanet e Peet dhe duke kërkuar ndihmë.

Tyler Keeling, i cili ishte pjesë e një përpjekjeje të suksesshme për të bashkuar dyqanin e tij Starbucks në Lakewood, Kaliforni, u përgjigj. Keeling u bë një pikë kontakti për punonjësit e Peet, duke i këshilluar se si të organizonin përpjekjet e tyre sindikaliste.

“Nëse kjo nuk do të ndodhte, nuk mendoj se kjo do të ndodhte,” tha Land për ndihmën e Starbucks Workers United. “Ata janë duke bërë gjërat novatore dhe ne po shohim shabllonin se si mund të bëhet.”

Disa dyqane Peet’s Coffee në Kaliforni duan të bashkohen.

Zhang Peng

Përpjekja e re në Peet’s Coffee është e rëndësishme sepse është shenja e parë e përhapjes së militantizmit të sindikatave nga Starbucks në zinxhirët e tjerë të mëdhenj të kafesë, tha John Logan, një profesor i shtetit të San Franciskos dhe drejtor i studimeve të punës dhe punësimit.

Zinxhirë të shumtë më të vegjël dhe kafene të pavarura janë angazhuar në përpjekjet e sindikatave gjatë dy viteve të fundit, duke përfshirë përpjekjet e punonjësve të Collectivo, një zinxhir pjekjesh dhe kafenesh me bazë në Wisconsin me pesë vendndodhje në Çikago, dhe SPoT Coffee, një zinxhir kafeje me qendër në Buffalo. Nju Jork. York.

“Peet’s është shumë më i madh se të gjithë të tjerët,” thotë Logan. “Unë mendoj se ka të njëjtin potencial për t’u përhapur shumë shpejt, ashtu si fushata Starbucks.”

Peet’s Coffee filloi si një biznes në pronësi të familjes në Berkeley, Kaliforni, në vitet 1960 përpara se të zgjerohej në të gjithë shtetin. Në vitin 2012, ajo u ble nga një grup investimi gjerman, JAB Holding.

Peet’s tani është një kompani me shumë miliardë dollarë, me 208 lokacione biznesi në Shtetet e Bashkuara. Shumica e dyqaneve janë ende në Kaliforni, ku Peet’s është shitësi i dytë më i madh i kafesë në shtet – vetëm Starbucks ka më shumë dyqane se Starbucks.

“Më pëlqen shumë Pete. Nuk do të punoja këtu për pesë vjet nëse nuk do të më interesonte misioni i Kumbarit”, thotë Land. “Por unë ndjej se kompania e Peet po largohet gjithnjë e më shumë nga “vlerat e Peet”.

Peet’s Coffee tani përballet me një zgjedhje, thotë Logan: Ata mund të kopjojnë taktikat agresive kundër sindikatave të Starbucks ose të kenë një qasje të ndryshme.

“Ata mund të japin një shembull për industrinë dhe të diferencohen nga Starbucks”, thotë Logan. “Ata mund të dallohen si një kompani që respekton të drejtat e punës dhe të drejtën e punonjësve për të zgjedhur.”

Një mënyrë që Peet’s mund ta bënte këtë, thonë punonjësit, do të ishte t’i përmbahej një sërë “parimeve zgjedhore të mosndërhyrjes”. Këto parime kërkojnë që një kompani të njohë të drejtën e punonjësve për t’u organizuar dhe të pranojë të mos hakmerret ndaj punonjësve.

Starbucks Workers United ka ndihmuar Peet’s Coffee të ndërmarrë hapa për t’u bashkuar.

Guy Kleinman

Starbucks deri më tani ka refuzuar të pajtohet me këto parime, pavarësisht kërkesave nga punonjësit.

“Ne shpresojmë që kompania do t’u përmbahet këtyre parimeve të mosndërhyrjes,” tha Schroedter Kinman, një barist i përfshirë në përpjekjet e sindikatave në dyqanin e Peet’s në qendër të qytetit Davis. “Ne kemi parë shumë lojëra faullore në emër të Starbucks. Duke qenë se e dimë mjedisin në të cilin ndodhemi, jemi të kujdesshëm që të kemi besim në nivelet operative të kompanisë sonë. Por ne vërtet shpresojmë që kompanitë do t’i mbështesin këto parime dhe do të na ndihmojnë në këtë proces. Ne mendojmë se do të përfitonte kompania.”

Sipas Starbucks Workers United, Starbucks ka zhvilluar një fushatë agresive kundër sindikatave, duke pushuar nga puna 150 punëtorë pro sindikatës dhe duke shkelur ligjet e punës. Sindikata ka ngritur në NLRB 447 kallëzime për praktika të padrejta të punës ndaj kompanisë.

Në fund të nëntorit, Starbucks u tha punonjësve se do të mbyllte dyqanin e parë në qytetin e lindjes së zinxhirit në Seattle, duke përmendur shqetësimet e sigurisë në vend. Në një deklaratë, Starbucks Workers United e quajti mbylljen “hakmarrje të hapur” për organizimin e sindikatave. Është dega e katërt e sindikatës në Seattle që kompania ka mbyllur, tha sindikata.

Këtë javë, NLRB lëshoi ​​dy vendime në ankesa kundër Starbucks, duke gjetur se kompania ka vepruar në mënyrë të paligjshme në të dyja rastet. Bordi tha se Starbucks shkeli ligjin kur kompania refuzoi të negocionte me sindikatat në pjekjen e saj në Seattle dhe se ata pushuan ilegalisht një punonjës në një dyqan në Great Neck, Nju Jork.

Një punonjës grevistë i Starbucks jashtë një kafeneje Starbucks gjatë një greve mbarëkombëtare më 17 nëntor në San Francisko, Kaliforni.

Justin Sullivan

Në dosjen e tyre më të fundit në Komisionin e Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim të SHBA-së, Starbucks përshkroi pikëpamjet e tyre mbi përpjekjet e unionizimit në dyqanet e saj.

“Nëse një pjesë e konsiderueshme e punonjësve tanë i bashkohen një sindikate, kostot tona të punës mund të rriten dhe biznesi ynë mund të ndikohet negativisht,” shkruan ata. Megjithatë, kompania vuri në dukje gjithashtu se “programet tona të kompensimit dhe përfitimeve mund të jenë të pamjaftueshme për të tërhequr dhe mbajtur talentin më të mirë” dhe se “përgjigjet tona ndaj përpjekjeve të sindikatave mund të ndikojnë negativisht në mënyrën se si marka jonë perceptohet dhe mund të ketë një ndikim negativ në biznesin tonë. .”

CEO i Starbucks, miliarderi dhe ish-kandidati presidencial Howard Schultz, është më i hapur. Ai eshte sugjeruar Veprimtaria sindikaliste në dyqane është vepër e një “force të jashtme që përpiqet dëshpërimisht të prishë biznesin tonë”. Në qershor, Schultz tregoi një ngjarje të New York Times se ai nuk mund të imagjinonte një të ardhme për Starbucks me përfshirjen e sindikatave, “sepse ne kemi një mendim tjetër”.

“Ne i vlerësojmë thellësisht anëtarët e ekipit tonë dhe përkushtimin e tyre për zanatin e kafesë,” tha Peet’s Coffee në një deklaratë. “Ne nuk kemi marrë asnjë njoftim nga NLRB për ndonjë veprim. Baret tona të kafesë Davis janë të hapura dhe punonjësit tanë po u shërbejnë klientëve tanë të çmuar kafe të jashtëzakonshme.”

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *