Pse uraganet janë një fatkeqësi e tillë për Porto Rikon?


Nga Carlos A. Suarez Carrasquillo dhe Fernando Tormos-Aponte

Pesë vjet pasi uragani Maria shkatërroi Porto Rikon, uragani Fiona vrau të paktën katër persona, shkaktoi përmbytje të mëdha dhe la qindra mijëra banorë pa ujë dhe energji. Maria shkaktoi dëme të mëdha në rrjetin elektrik të Porto Rikos në vitin 2017, duke lënë shumë banorë pa energji elektrike për muaj të tërë. Rindërtimi u pengua nga sfidat teknike, politike dhe financiare.

Carlos A. Suarez dhe Fernando Tormos-Aponte janë shkencëtarë socialë që studiojnë politikën e Amerikës Latine dhe drejtësinë mjedisore. Ata shpjegojnë disa nga faktorët që kanë penguar përpjekjet për t’u rikuperuar nga Maria dhe për t’u përgatitur për stuhitë e mëvonshme në këtë ishull me 3.2 milionë banorë.

Premtimet e dështuara të privatizimit

Carlos A. Suarez Carrasquillo, Profesor i Asociuar, Shkenca Politike, Qendra për Studime Amerikane Latine, Universiteti i Floridës

Në më pak se një shekull, sistemi i energjisë elektrike i Puerto Rikos ka bërë rrethin e plotë nga furnizimi privat me energji elektrike në një përpjekje të udhëhequr nga shteti për të demokratizuar aksesin në pushtet, më pas në një partneritet publik-privat me një etikë të fortë neoliberale. Megjithatë, Puerto Ricans ende përballen me sfida në baza ditore në marrjen e shërbimeve të përballueshme dhe efikase të energjisë elektrike.

Kur sistemi elektrik i ishullit u ndërtua në fund të viteve 1800, kompanitë private fillimisht prodhonin dhe shisnin energji elektrike. Gjatë epokës së New Deal në vitet 1930, qeveria e mori këtë rol. Njerëzit erdhën për të parë energjinë elektrike si një trashëgimiose të drejtën e lindjes, të cilën qeveria do ta siguronte, ndonjëherë duke subvencionuar pushtetin për banorët me të ardhura më të ulëta.

Në vitet 1940, Porto Riko filloi Operacionin Bootstrap, një program industrializimi i shpejtë që kërkonte të tërhiqte investime të huaja në industri të tilla si tekstile dhe petrokimike. Një element kyç ishte energjia elektrike e besueshme dhe e lirë, e siguruar nga shteti nëpërmjet Autoridad de Energía Eléctrica, një korporatë publike e njohur në anglisht si Puerto Rico Electric Power Authority ose PREPA.

Shumë interesa u konvergjuan rreth PREPA-s, duke përfshirë zyrtarët e zgjedhur, sindikatat, importuesit vendas të naftës dhe, më e rëndësishmja, publikun portorikan. Patronazhi dhe politika partiake shpesh ndikuan në rekrutimin e kompanive, kontraktimet dhe vendimet financiare.

PREPA mori borxhe të konsiderueshme, shpesh me kërkesë të të zgjedhurve. Për shembull, në vitin 2011, Kryetarja e atëhershme e Dhomës, Jennifer González, miratoi ligjin që kompania të merrte një linjë kredie nga Banco Gubernamental de Fomento për të ulur faturat e energjisë përpara zgjedhjeve të 2012-ës.

Guvernatori Alejandro García Padilla dhe mbikëqyrja financiare dhe bordi i drejtorëve të Porto Rikos imponuan politika shtrënguese në 2012-2017 që guvernatorët pasues i kanë mbajtur. Kjo i la PREPA-s burime të kufizuara për t’u përgatitur për uraganin Maria ose për të bërë riparime më pas.

Juan Antonio Molina drejton xhipin e tij të vjetër në një rrugë të përmbytur në Toa Alta nga uragani Fiona.

Pedro Portal/Miami Herald nëpërmjet Getty

Në vitin 2021, qeveria e Porto Rikos dhe Bordi i Kontrollit Financiar privatizuan furnizimin me energji elektrike të ishullit. PREPA vazhdoi të prodhonte energji elektrike, por LUMA Energy, një konsorcium amerikano-kanadez, iu dha një kontratë 15-vjeçare për transportin dhe furnizimin me energji për klientët.

LUMA është në qendër të shumë polemikave. Ajo ka kundërshtuar njohjen e sindikatës më të madhe dhe më të fuqishme në Porto Riko si përfaqësues ekskluziv i punonjësve të saj. Faturat mujore të energjisë elektrike të shumë konsumatorëve janë rritur ndjeshëm. LUMA duhej të përmirësonte rrjetin elektrik të Porto Rikos me miliarda dollarë ndihmë federale, por ndërprerjet vazhduan. Kritikët e kanë quajtur kompaninë sekrete dhe të korruptuar.

Grupet e punës, ambientalistët dhe akademikët kanë ofruar alternativa të gjera, të tilla si Queremos Sol, një propozim për të instaluar energjinë diellore të shpërndarë në të gjithë ishullin, për të reduktuar varësinë e Porto Rikos në lëndët djegëse fosile dhe atë që ata e shohin si administratë private të paaftë.

Por ndryshimet e nevojshme për të trajtuar krizën energjetike të Porto Rikos janë në thelb politike. Zbatimi i tyre kërkon mbështetjen e Këshillit Federal të Mbikëqyrjes Fiskale dhe politikanëve portorikanë. Unë besoj se publiku do të duhet të mobilizohet për të bindur autoritetet se PREPA e së kaluarës dhe LUMA janë organizata të vjetruara të paaftë për të përmbushur nevojat aktuale të portorikanëve.

Pamje e rrugës 824 në Toa Alta, e dëmtuar nga përmbytjet e shkaktuara nga Uragani Fiona.

Pedro Portal/Miami Herald nëpërmjet Getty

Kush merr ndihmë nga fatkeqësitë?

Fernando Tormos-Aponte, Asistent Profesor i Sociologjisë, Universiteti i Pitsburgut

Ndihma për katastrofat ka qenë e ngadaltë për të filluar në Porto Riko. Pesë vjet pas uraganit Maria, qeveria amerikane po lëshon fonde për të rindërtuar dhe forcuar infrastrukturën energjetike të arkipelagut. Por vetëm disa nga projektet e planifikuara shumëmilionëshe janë miratuar edhe pjesërisht.

Përveç privatizimit të sistemit energjetik, banorët janë përballur edhe me pengesa burokratike dhe përdorimin e burimeve të fatkeqësive për përfitime politike.

Vlerësimet e dëmeve pas Maria ishin vlerësime të përafërta sepse stuhia ishte kaq shkatërruese. Qeveria amerikane përfundimisht llogariti dëmin total në Porto Riko dhe Ishujt e Virgjër të SHBA në 90 miliardë dollarë.

Tani Uragani Fiona ka shkaktuar dëme të mëtejshme, duke kërkuar investime edhe më të mëdha. Asnjë agjenci qeveritare nuk ka burime të mjaftueshme në terren në Porto Riko për të kryer një vlerësim të tillë, e lëre më për t’iu përgjigjur shpejt katastrofës.

Zyrtarët e zgjedhur vendorë shpesh janë të etur të marrin përgjegjësinë për sigurimin e fondeve. Megjithatë, investimet në gatishmërinë ndaj fatkeqësive, të tilla si përmirësimi i rrjetit të energjisë elektrike, kanë më pak ndikim në perceptimin publik të performancës së qeverisë sesa fondet e rimëkëmbjes të paguara menjëherë pas një fatkeqësie.

Unë pres që administrata Biden do të përpiqet t’i përgjigjet më shpejt dhe në mënyrë thelbësore uraganit Fiona sesa administrata Trump pas uraganit Maria, por jo domosdoshmërisht nga dhembshuria.

Presidentët priren të përdorin burimet e fatkeqësive për të fituar përparësi elektorale, për të shpërblyer mbështetësit dhe për ta portretizuar veten si menaxherë të aftë të fatkeqësive. Dhe ata priren të jenë më të cenueshëm në vitet e zgjedhjeve.

Samuel Santiago heq baltën nga pjesa e përparme e shtëpisë së tij në lagjen San Jose de Toa Baja.

Pedro Portal/Miami Herald nëpërmjet Getty

Maria goditi Porto Rikon gjatë vitit të parë të Donald Trump në detyrë. Votuesit portorikanë janë demokratikë kur lëvizin në kontinentin e SHBA-së – si një komonwealth, arkipelagu nuk hedh vota elektorale – kështu që Trump ndoshta nuk i shihte portorikanët si të rëndësishëm për zgjedhjen e tij. Administrata Trump bëri përpjekje të qëllimshme për të vonuar pagesën e ndihmës për rikuperimin e uraganit Maria dhe mohoi numrin e vërtetë të katastrofës.

Joe Biden, nga ana tjetër, u mbështet më shumë në mbështetjen e pakicave për fitoren e tij presidenciale të vitit 2020 dhe Uragani Fiona goditi vetëm dy muaj përpara zgjedhjeve afatmesme të vitit 2022. Përgjigja i ofron Bidenit një shans për të provuar veten si një menaxher i aftë për fatkeqësitë dhe për të tërhequr vota.

Edhe nëse administrata e Bidenit është më e organizuar dhe më e përgjegjshme, komunitetet e margjinalizuara shpesh pengohen nga ngarkesat administrative kur përpiqen të kenë akses në burimet e qeverisë.

Për shembull, unë intervistova kryetarët e bashkive në Porto Riko të cilët lëshuan kontrata me ofruesit lokalë për të adresuar nevojat urgjente pasi Agjencia Federale e Menaxhimit të Emergjencave premtoi rimbursim. Deri më sot, FEMA nuk i ka shlyer disa prej këtyre kryebashkiakëve dhe kryetarët e bashkive kanë frikë se shitësit vendas nuk do të bëjnë më biznes me qeveritë e tyre.

Identifikimi dhe aplikimi për grantet e qeverisë amerikane është një proces kompleks dhe i lodhshëm që kërkon trajnim. Qasja në atë trajnim është e pabarabartë dhe pengesat gjuhësore shpesh i pengojnë komunitetet të kërkojnë grante.

Pas uraganit Maria, pak komunitete portorikane kishin burimet dhe mbështetjen e nevojshme për t’u marrë me këto barriera. Sipas mendimit tim, qeveritë duhet t’i japin përparësi komuniteteve të margjinalizuara në përgjigjen e tyre ndaj uraganit Fiona për të shmangur riprodhimin e pabarazive që karakterizuan rimëkëmbjen nga uragani Maria. Zyrtarët e zgjedhur duhet të kërkojnë transparencë dhe llogaridhënie nga ata që janë të ngarkuar me shpërndarjen e ndihmës, duke respektuar të njëjtat standarde.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.